Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Általános információk a mézről

A méheknek köszönhetően, átalakító és sürítö tevékenységük révén alakul ki a növények nektárjából a virágméz. De ez nem volt mindig így, például az ókorban a görögök úgy gondolták, hogy a méz az égi harmatból származik.

A méz tulajdonságait az a növényfaj határozza meg, amelyről a nektár származik. Így nevezik el a mézet is, ezáltal tiszta „fajtamézet” csak úgy kaphatunk, ha azonos növényből egy helyen sok virágzik. Ha ez nem így történik, akkor sokféle növény nektárja kerül a kaptárba és így jön létre a vegyes virágméz.

A nektártermelő növények beporzása során a méhek az édes nektárt a gyomrukba gyűjtik, majd a kaptárban a viaszból épített sejtek falára kenik. A kaptárba dolgozó fiatal méhek a felkent nektárt párszor kiszedik és átrakják másik sejtbe. Így az összetett cukrokat a képződő enzimekkel az emberi szervezet által könnyen felhasználható gyümölcs és szőlőcukorrá alakítják át. A folyamat során a méz víztartalmát is csökkentik 18-19%-ra, ezt szárnycsapdosással hajtják végre. A megtelt sejteket, melyben már elkészült méz van, viasszal befedik. Amikor már sok lefedett sejt van egy kereten, akkor következik a méhész munkája. A lefedett sejtekről fedelezéssel eltávolítják a viaszhártyát és kipergetik a mézet.
A méhek munkájának köszönhetően tehát a méz egyszerű cukrokból áll, kevés vizet és minimális nehézfémet tartalmaz.

A mézet és a méhek egyéb termékeit is előszeretettel alkalmazza az apiterápiás gyógymód. Cukrai könnyen, egyszerűen felszívódnak. Mivel nem csak édes, hanem szerves savat is tartalmaz, javítja az étvágyat és elősegíti az emésztést.
Étvágyjavítóak illat és aromaanyagai is, melyek közül néhány még fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatással is rendelkezik. A méz külsőleg savkezelésére is alkalmas.
Ásványi anyag tartalma segíti szervezetünk ásványi anyag egyensúlyát felállítani.

Hasznos információk a mézről

A méz fő összetevői

Víz

Cukor

Vitaminok

Aminosavak

Savak

Ásványi anyagok

 

gyümölcscukor - fruktóz

pantoténsav

asparaginsav

foszforsav

magnézium

 

szőlőcukor - glükóz

aszkorbinsav

glutaminsav

citromsav

foszfor

 

összetett cukrok

C vitamin

fenilalanin

ecetsav

kén

 

 

B1, B2, B6 vitamin

treonin

almasav

mangán

 

 

folsav

alanin

tejsav

szilícium

 

 

biotin

arginin

vajsav

kálium

 

 

 

histidin

glukonsav

nátrium

 

 

 

glicin

hangyasav

kálcium

 

 

 

lysin

 

réz

 

 

 

serin

 

vas

 

 

 

valin

 

 

Antibiotikus hatások

Cukortartalma, ami 85-95%, főleg gyümölcs és szőlőcukor és 8-10 féle szénhidrát ellenére a napi szénhidrát-mennyiségbe beszámolva cukorbetegek is fogyaszthatnak mézet.

A méz antibakteriális hatását a glükózoxidáz nevű enzim tevékenysége nyomán keletkezett hidrogénperoxid biztosítja. A mézben található szerves savak az emésztést segítik.
A vitamintartalom a pollentartalomtól is függ. 18 féle aminosav található az összetevők között.
A méz színanyagai is befolyásolják az emberi egészséget. A flavonoidok biztosítják a propolisz és a sárgavirágú gyógynövények (pl. körömvirág) sokoldalú fiziológiai hatását. A karotin jelentősége ugyancsak elismert.
A méznek még több fiziológiailag aktív anyaga van, amelyek miatt sokoldalúan hatásos az egészség megóvása, sőt, visszanyerése tekintetében. A méz  18-19 % -os víztartalma kizárólag a növények sejtjein többszörösen átszűrt talajvíz.

A méz nem hizlal!
A méz gyümölcscukra a májban elraktározódik és nem lesz belőle zsír. A méz szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban. A méz tejcukrát felhasználják a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok, így abból sem lesz zsír. Egyes mézek (káposztaméz, mentaméz) vízhajtó hatásúak, ami súlycsökkenést idéz elő. Összességében a mézfogyasztás következtében egészséges szervezetű ember életvitele aktívabbá válik, ami pedig köztudottan nem a testsúly-növekedés irányába hat.